Iedereen kent onze voorliefde voor Moeder Natuur en duurzame mode. We liepen model Laura Lancel tegen het lijf en vroegen haar mening over Fair Fashion en wat dat voor haar betekent.

Hoi Laura, je bent actief als model en vermoedelijk ook gepassioneerd door mode en kleding. Koop je regelmatig nieuwe kledingstukken?

Ja best wel, gemiddeld per maand komen er toch zo een 2-3 stukken bij.

Hoe kun je je shopgedrag het best omschrijven? Denk je over elke aankoop goed na of doe je dit eerder af en toe in een opwelling?

Meestal heb ik een lijstje in mijn hoofd van een aantal stukken die ik nodig heb om een outfit af te maken of goed te kunnen combineren, dan ga ik daar naar op zoek. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik niet over alles zo goed nadenk. Als ik echt iets tegenkom waar ik helemaal verliefd op ben dan kan ik dat niet achterlaten en bekijk ik later wel hoe ik het kan combineren.

Shop je online of ga je eerder naar een fysieke winkel?

10% online 90% fysieke winkel.

Sommige schoenen durf ik al wel eens online bestellen maar al de rest koop ik in een fysieke winkel. Ik vind het gewoon leuk om een winkel binnen te stappen en alles te bekijken, de stoffen te voelen, kleuren in het echt zien. Ik winkel niet graag online ik vind het super onpersoonlijk. Ik gebruik mijn kleding om mijn persoonlijkheid of mijn gevoel uit te drukken dan moet alles juist zitten.

Bij welke online shop koop je het meest?

Ticketmaster 😉

Wat is je favoriete kledingwinkel? En kledingmerk?

Ik koop mijn kleding absoluut niet op basis van merk of winkel, wat ik wel belangrijk vind is om kleding te dragen die niet iedereen draagt. En de manier waarop het geproduceerd wordt.
Mij zal je niet terug vinden in echte fast fashion ketens die aan massaproductie doen.
Ik heb niet echt een favoriete kledingwinkel , een merk dat ik wel steeds in de gaten hou is INWEAR. Van dit kledingmerk komt 1 van mijn favoriete kledingstukken.

Hou je rekening met trends of draag je sommige kledingstukken toch meerdere seizoenen?

Ik ben altijd op de hoogte van de trends en zal hier soms rekening met houden, maar als deze niet bij mij persoonlijk passen dan heb ik er absoluut geen probleem mee om deze over te slaan.
Bijvoorbeeld de dierenprints & franjes van deze winter zijn niet voor mij.
Ik heb zeker een aantal kledingstukken die ik meerdere seizoenen draag, het leuke aan trends is dat je altijd nieuwe manieren vind om deze kledingstukken te integreren.

Hoe belangrijk is de prijs van een kledingstuk waarvan je bezeten bent?

Dat is een moeilijke vraag, dat hangt van verschillende factoren af. Wanneer het een kledingstuk is dat gemakkelijk te combineren is met nieuwe dingen mag de prijs hoger liggen. Als het stuk echt heel extravagant op zichzelf is en maar 1 seizoen echt meekan dan tel ik er minder voor neer.

Hoe belangrijk is de kwaliteit van een jurkje?

Ik vind dit super belangrijk, de kwaliteit maakt het verschil tussen een “mooi jurkje” dat ik zou aandoen voor school of mijn “favoriete jurkje” dat ik zou aandoen om een presentatie te geven.

Wat weet je over ‘slow fashion’ en wat is je indruk over duurzame mode?

Slow fashion is niet trend gebonden, dit zijn eerder duurdere kwaliteitsvolle kledingstukken die je altijd kan dragen. Bij slow fashion ligt de nadruk sterk op een eerlijke manier van produceren.
Ik sta helemaal achter dit concept.

Denk je dat het koopgedrag van de consument het grote verschil kan maken om de mensen die de kleding maken een eerlijker loon te geven? Of zie je dit als taak van de overheden?

Ik ben ervan overtuigd dat dit inderdaad grotendeels beïnvloed wordt door het koopgedrag van de consument, maar je kan ook niet vergeten dat er een bepaalde druk is die we onszelf allemaal geven waaraan je verwacht wordt te voldoen. Doe je dit niet, kan je niet mee in onze samenleving die zo gefocust is op het consumeren en jezelf op je allerbest te laten zien altijd en overal.
Volgens mij is iedereen zo gefocust op zichzelf dat veel mensen niet eens stilstaan bij de manier waarop hun kleding geproduceerd is en de prijs die anderen hiervoor betalen. Ik vind dit een taak van de consument maar ook een taak van onze overheden, het is zeker een onderwerp dat meer aandacht verdiend.

Super. Heel mooi geformuleerd. 🙂 Bedankt voor het interview.

Foto: Queen of the Model // Model: Laura Lancel // MUA: Emine Camtepe