Duurzame en ecologisch verantwoorde mode

De mode-industrie is één van de meest vervuilende ondernemingen ter wereld. Het begint in de eerste plaats al bij de gebruikte materialen. Leer, katoen, denim en wol worden speciaal met oog op textielfabricatie gekweekt of verbouwd en worden via vervuilende verwerkingsprocessen omgezet in de zachte stoffen die wij zo graag dragen.

DIERLIJKE TEXTIEL

Voor de leersector worden enorme kuddes vee gekweekt die samen verantwoordelijk zijn voor uitlaatgassen die de gemiddelde autofabrikant doen verbleken. Na de slachting en het verwijderen van de huid blijft er heel wat dierlijk restafval over dat nooit voor iets anders gebruikt kan worden. Dit resulteert in een verkwisting waar geen enkel excuus voor bestaat.

PLANTAARDIGE TEXTIEL

Ook de katoenplant is niet zo onschuldig. Deze plant slokt tonnen water op en wordt vaak ook nog gestimuleerd in z’n groeiproces door gebruik van giftige pesticiden.

CHEMICALIËN

Vervolgens wordt het rauwe materiaal omgezet naar textiel. Dit proces verloopt niet echt ecologisch. Er worden gigantische hoeveelheden chemicaliën gebruikt om de stoffen te kleuren en ook hier blijven er tonnen restafval slingeren. Men verbruikt belachelijk veel water om één jeansbroek de juiste tinten blauw te geven.

WEGWERPCULTUUR

Een koopverslaving aan steeds wisselende modetrends, goedkope kleding die na enkele keren dragen wordt weggegooid, een overvolle garderobe met ongedragen items,… Dat is allemaal niet bepaald duurzaam.

ALTERNATIEVEN

Slow fashion en investment dressing bieden een duurzaam en stijlvol alternatief. Op deze manier van winkelen geven we voorrang aan kledingstukken die met aandacht en zorg worden aangekocht. Gekoesterd worden en dus automatisch ook langer meegaan.

INVESTMENT DRESSING

Bij investment dressing wordt meer gekeken naar een item of kledingstuk dat past bij je persoonlijke stijl in plaats van naar de laatste mode. Persoonlijke stijl heeft te maken met kleuren die bij je huid en kapsel passen, silhouetten die bij je lichaamsvorm past en gebruikte materialen die je lichaamsbouw flatteren. Eenmaal bewust van je persoonlijke stijl, weet je in welk type kleding je je goed voelt en maak je minder kans op miskopen. Als je vanuit je persoonlijke stijl gaat shoppen en ook nog eens kiest voor eerlijke geproduceerde kleding, komt een frisse, mooie en eerlijke garderobe binnen handbereik.

DUURZAAMHEID IS TRENDING

De trend naar duurzaamheid in de mode-industrie krijgt gelukkig ook steeds meer gehoor. Verschillende initiatieven en organisaties proberen de modieuze afvalberg te verkleinen met innovatieve materialen die veel minder vervuilend zijn. Ze doen een beroep op restafval, recycleren en maken gebruik van planten die hun ondergrond niet verstikken.

Bamboe als alternatief voor katoen?

De sterkste en snelst groeiende grassoort ter wereld kan wel degelijk tot een zomers jurkje verwerkt worden. Bamboegras wordt tot een brij vermalen, waar dan vervolgens draden van kunnen worden gesponnen. Hier kan men dan textiel van weven.

Waarom bamboe?

De plant kan overleven op een arme ondergrond, maakt van nature een bacterie dodende stof aan (geen pesticiden nodig)en heeft amper water nodig. Regenwater is vaak al voldoende. Bovendien worden enkel de zijtakken van de plant gebruikt, de rest blijft staan en zorgt iets later voor meer materiaal.

En last but not least: bamboe groeit waar andere planten dat niet kunnen, produceert meer zuurstof dan gemiddeld en neemt tweemaal zoveel CO2 op dan bomen. Een bamboeplantage zorgt dus voor een zuiverder lucht.

Leuk extraatje.

Bamboeweefsel voelt aan als zijde en is erg luchtig. De stof is ook zachter en kreukt veel minder snel dan klassiek katoen. In de zomer blijft het langer fris dan andere stoffen en in de winter voelt het heerlijk warm aan. Omwille van de speciale structuur houdt het geen zweet en bacteriën op. Het minimaliseert dus de zweetgeur en is uiterst geschikt voor baby’s en mensen met gevoelige huid of allergieën. Ook beddengoed en lakens uit bamboevezels voelen zeer aangenaam aan.

SLOW FASHION

Een tweede stap om je garderobe te verduurzamen is kiezen voor ‘slow fashion’ Deze trend kenmerkt zich door een tijdloos ontwerp van hoge kwaliteit dat lang kan meegaan. De Nederlandse Elsien Gringhuis, Monique van Heist en Sanne Jansen zijn allen ‘slow fashion designers’ en hebben een voorkeur voor simpele silhouetten en basiskleuren. Deze zijn gemakkelijk te combineren met allerhande accessoires om zo een persoonlijke stijl te kunnen creëren. Dus kledij doordachter en minder aankopen en experimenteren met originele en coole accessoires.

PRIJSKWESTIE

Momenteel kunnen échte duurzame modemerken qua prijs nog niet concurreren met de grote ketens en prijsvechters. Maar dat heeft enkel te maken met de kleinere inkoopkracht. Ook de hogere kosten van milieuvriendelijkere stoffen en eerlijkere productiemethoden spelen een rol. Deze ecologische labels streven doorgaans ook naar een bijzonder productieproces. Ambachtelijke naai technieken, productie in eigen land en unieke designs maken de collectie ingewikkelder en dus ook duurder.

 

Maar is een duurdere prijs meteen ook onvoordelig?

Wie bij het aankopen van een kledingstuk rekening houdt met de te verwachten levensduur, kan op de markt van sustainable fashion zeker koopjes scoren. Een product van goede kwaliteit lijkt in eerste instantie misschien eerder duur, maar als je het langer kan dragen, komt het op langere termijn uiteindelijk voordeliger uit.