Foto: Handtas Lin&A- Kledij My Secrets – model Chelsea Vermeersch

Kurk en diervriendelijke mode

Het Belgische modebedrijf Lin&A werd al meteen na hun oprichting de absolute trendsetter.  Wat diervriendelijke en veganistische modeaccessoires betreft.

Hun handtassen zijn uniek, modieus en praktisch. Ze ontwerpen niet enkel prachtige, luxe accessoires. Ze willen vooral een statement maken. Moderne mode kan ook ecologisch en diervriendelijk geproduceerd worden.

We stelden enkele vraagjes aan over wat duurzaamheid voor hen betekent en over hoe het allemaal begon.

Het idee!

FASHION EVENTS: Hoe en waar zijn jullie op het idee gekomen om ecologische mode te gaan ontwerpen en verkopen?
LIN&A:
Het begon allemaal op het Italiaanse eiland Sardinië. In enkele kleinere, lokale winkeltjes ontdekten we een product waar ze in België nog nauwelijks van gehoord hadden. Handtassen en andere accessoires gemaakt van kurk.
Kurk is een duurzaam materiaal dat vochtafstotend, isolerend, onderhoudsvriendelijk en licht is om te dragen. Maar bovendien heel ecologisch en diervriendelijk.
Kurk is dus de ideale vervanger voor producten vervaardigd uit leder, wat ook een heleboel dierenleed bespaard.

Ecologisch en diervriendelijk

FE: Wat betekent duurzaamheid voor jullie merk
LIN&A:
We opteren zo veel mogelijk voor ambachtelijke productie en proberen op die manier afval bij ontwerp en productie te minimaliseren. Onze handtassen worden ook uitsluitend in Europa geproduceerd en dit tegen sociaalvriendelijke arbeidsvoorwaarden.

Onderhoudsvriendelijke handtas

FE: Wat zijn de misvattingen over producten vervaardigd uit kurk?
LIN&A:
We krijgen soms vragen over de waterdichtheid. Kurk wordt gebruikt als stop op wijnflessen en bewijst hiermee al eeuwenlang waterdicht te zijn. Een heel groot voordeel is de onderhoudsvriendelijkheid van kurk.

Visie

FE: Wat zijn de toekomstplannen en hoe gaan jullie deze verwezenlijken?
LIN&A: Ons merk nog ecologischer maken, inclusief onze verpakkingen. We hopen met nog meer winkels te kunnen samenwerken om onze naambekendheid en klantenkring te vergroten.

FE: Wat vinden jullie het leukst aan het ontwerpen van accessoires?
LIN&A:
Handtassen ontwerpen is ‘fun’, je ziet als het ware je tekening en ontwerp tot leven komen. Het gevoel om iemand tegen te komen die een handtas van je draagt geeft een enorme ‘boost’ en heel veel voldoening.

Advies en toekomst

FE: De mode industrie verandert constant. Wat is het advies aan andere ontwerpers om deze veranderingen te kunnen blijven volgen?
LIN&A:
Blijf trouw aan je eigen waardes en merk. Vertrouw op je unieke stijl, blijf authentiek.

FE: Hoe belangrijk zijn sociale media voor jullie?
LIN&A:
Sociale media is heel belangrijk. We ontdekken nieuwe modetrends via Instagram en Facebook. Het wordt gedeeld en verder verteld aan vrienden. En iedereen maakt gebruik van sociale media in deze tijden. Sociale media verbindt iedereen en men krijgt directe feedback op nieuwe producten en collecties.

FE: Waar hopen jullie LIN&A te zien staan in de toekomst?
LIN&A:
We hopen een lifestyle te worden en een evenwaardige plaats te krijgen tussen al de andere handtassen (al dan niet “merk”). En dat iedere fashionista een kurklederen handtas of ander accessoire in haar kleerkast hangen heeft.

Meer info https://www.linea.shop/nl/home/

FOTO gemaakt door Raïs De Weirdt

MUA Lauren Bracke