De Miss België verkiezing is volop aan de gang. Maar hoe is het ondertussen verlopen met de kandidates en finalistes van de vorige jaren. Meedingen naar het kroontje is een avontuur en opent nadien vele deuren. Niet enkel voor de uiteindelijke winnares mar ook voor de andere meisjes die de wedstrijd mogen beleven hebben.

We vroegen het aan Najomie, hoe heeft zij het hele avontuur ervaren?

Je studeert eventmanagement en in de aanloop naar de wedstrijd heb je vele events bezocht en helpen organiseren. Heeft je deelname aan de Miss verkiezing je dingen/inzichten geleerd die via studies niet zou opgedaan kunnen hebben?
Als studente Eventmanagement vind ik het belangrijk verre horizonten te verkennen en grenzen te verleggen. Een uitbreiding van je netwerk, connecties, het openen van deuren, het beleven van unieke momenten én het opbouwen van mooie vriendschappen; het had iets gemeenschappelijks wat men terug kan vinden binnen verkiezingen zoals Miss West-Vlaanderen en Miss België. Naast heel wat zelfkennis en blijvende vriendschappen kan ik dan ook terugkijken op een flink uitgebreid netwerk. Dit zijn maar enkele zaken die ik naast mijn studie opgedaan heb en waarvoor ik erg dankbaar ben.

Je hebt kunstonderwijs gestudeerd. Heeft deze studie je bepaalde talenten aangeleerd die heel zinnig waren voor de Miss België verkiezing. Heeft het bepaalde voordelen opgeleverd? 
Het volgen van KSO heeft mij niet alleen als persoon gevormd, maar ook gesterkt. Ik heb de Brugse Kunstacademie verlaten met een zekere maturiteit en algemene kennis. Ook op creatief vlak heb ik mij helemaal kunnen laten ontplooien tot wie ik nu ben. Ik ben van nature wel een spontaan en enthousiast persoon. Ik bekijk het leven steeds door een roze bril. Ik hou van positiviteit en optimisme, het glas is halfvol weet je wel. 😉 Dit zijn zeker eigenschappen die elke goede Miss zou moeten bezitten.

Hoe reageerden je familie en kennissen op je inschrijving en deelname? Hebben ze je geholpen in je campagne?
Ik kreeg heel veel leuke reacties, al waren enkelen ook wel verrast. Ik moet dan ook wel eerlijk toegeven dat ik altijd gezegd dat ik nooit zou meedoen aan (een) Miss-verkiezing(en). Ik zou mezelf ook niet als de ‘klassieke Miss-kandidate’ omschrijven. Ik heb uiteindelijk toch de sprong gewaagd, want je weet niet hoe iets zou kunnen zijn als je niet probeert. Iedereen heeft wel een mening, ik heb daarnaast ook nog de ervaring. Terugkijkend op mijn deelname krijg ik het nog steeds warm vanbinnen als ik denk aan de vele steun van mijn vriend, (schoon)familie, collega’s … Ook mijn vriend is nog steeds trots op mij, allemaal mooi meegenomen natuurlijk.

Wat heb je vooral uit het hele avontuur geleerd? Zijn er bepaalde gevolgen/gewoontes uit voortgevloeid die je vroeger niet had?

Hoe geef ik ‘winst/verlies’ een plaats? Daarnaast is het ook geen geheim dat je als (kandidaat)Miss steeds zo goed mogelijk voor de dag probeert te komen. Ik durf toe te geven dat ik de deur niet meer uitkom zonder make-up en wat juwelen. Al heb ik maar een halfuurtje nodig in de badkamer hoor. 🙂

Je ging in zee met een Belgisch onderneemster/ontwerpster. Vanwaar je keuze voor Tutu Chic?
Ik kijk heel erg op naar Freya Poppe. Ze is ontzettend sympathiek en down-to-earth. Een echte ondernemer in hart en nieren. Daarnaast staat Tutu Chic voor ‘la vie en rose’, en laat roze nu net mijn lievelingskleur zijn. In de kledingstukken zit altijd wel dat tikkeltje ‘meer’. Denk dan aan speciale stoffen, leuke motieven, opzichtige strikken … De keuze was dan ook direct gemaakt!

De jurk moest nog gemaakt worden (heb ik gelezen). Was deze ontworpen met het oog voor je kandidatuur en voor de Miss België? Of…
Omwille van tijdsgebrek zijn we uiteindelijk voor een bestaande jurk gegaan, met hier en daar wat aanpassingen. Ik wilde trouw aan mezelf blijven en tijdens de verkiezingsshow een jurk dragen die ook echt voor ‘Najomie’ staat. De herinnering aan de dag van de verkiezing kleeft als het ware aan de jurk, ik heb ze dus sindsdien niet meer aangedaan. Maar wat niet is kan nog komen, ik wacht op de volgende gelegenheid.

Wat is je advies aan meisjes die dromen/twijfelen om aan Miss België mee te gaan doen? En kan je je daar op voorbereiden? Welke skills zouden een voordeel kunnen zijn?
Sociale vaardigheden en een bepaalde maturiteit zijn zeker troeven. Aan het eind van de rit wil je vooral terugkijken op jouw eigen unieke ervaring, ongeacht wat de uitkomst ook moge zijn. Je wint sowieso zelfvertrouwen, vriendschappen, de ervaring en een uitgebreider netwerk. Daarom is de allergrootste tip die ik wil meegeven dan ook: ga er voor de volle 100% voor. En genieten genieten genieten!

Bij Fashion Events draait alles om duurzame mode en Belgische modeontwerpers. Ligt duurzame (milieuvriendelijke en eerlijke productie) mode je nauw aan het hart of ben je daar helemaal niet mee bezig? Wat is je mening over ‘slow fashion’?
In de tijden die we vandaag zijn ben ik zeker bezig met duurzame mode. We leven in een zekere ‘wegwerpcultuur’. Ik kan er dan ook echt van genieten om eens te gaan snuisteren in een tweedehandswinkel. Heel wat leuke meubeltjes vinden zo een tweede leven, maar ook bijvoorbeeld een designer handtas, zonnebril, kledingstuk … In mijn kleerkast vind je dan ook een mix van duurdere stukken en basics. Van mijn schoenen, handtassen en Tutu Chic-collectie zal ik overigens nooit afstand kunnen doen, of het nu in de mode is of niet. Wat slow fashion betreft ben ik dan ook zeker voor!

Wat is je favoriete Belgische modemerk?
Op deze vraag is maar één antwoord mogelijk: Tutu Chic!