Lichaamstaal zegt meer dan 1000 woorden

Je lichaam zegt bijna alles. We zijn er zich niet van bewust maar een onze lichaamstaal zegt meer dan 1 000 woorden. 93% van alle communicatie is non-verbaal. Dat wil dan ook zeggen dat slechts 7% afhankelijk is van woorden. De rest wordt gezegd door voeten, gebaren, stemgeluid, ogen en al het andere dat je lichaam kan verwoorden. Kortom: onze lichaamstaal.

Lichaamstaal reflecteert iemands emotionele staat. Dat betekent dat iemand die de lichaamstaal goed kan lezen, daar grote voordelen mee kan doen. Het gaat niet om wat iemand zegt, maar hoe iemand het zegt. De reden waarom het belangrijk is om lichaamstaal te snappen is vrij eenvoudig. Je bent daarmee in staat om te oordelen of iemand de waarheid spreekt en hoe de andere persoon in het gesprek staat. Wanneer je een grote aankoop wil doen, of je luistert naar politici. Je wil weten wie je tegenover je hebt staan. En mensenkennis is nu eenmaal heel belangrijk.

Enkele voorbeelden

Onbewust gebruiken we elke dag lichaamstaal. Je schouders ophalen, je duim opsteken, je mond openslaan omdat je over iets verbaasd bent,… Een baby die zijn hoofd wegdraait van een fles om te tonen dat het genoeg heeft. Dit zijn allemaal simpele voorbeelden, maar er is ook de non-verbale communicatie die wat minder goed gekend en herkend worden.

Je lichaamstaal is bepalend voor de manier waarop je overkomt. Wil je autoriteit uitstralen? Sta dan rechtop met je schouders naar achter, hef je hoofd omhoog en steek je kin iets vooruit.

Straal je liever openheid uit? Richt je lichaam naar je gesprekspartner toe. Hou je hoofd een beetje gebogen en steek je kin niet naar voor. Knik bovendien als je gesprekspartner iets vertelt. In een sollicitatiegesprek neem je best deze houding aan.

Ga bewuster met lichaamstaal om en doorzie een anders gedachten of onthullingen.

Je houding telt!

Dat is het resultaat van een studie van Princeton, waarbij een groep testpersonen gezichtsuitdrukkingen zonder lichaam en lichaamsuitingen zonder gezicht werden getoond. De gezichtsuitdrukkingen waren moeilijk te onderscheiden, terwijl de lichaamstaal in de meeste gevallen overduidelijk te lezen was.

Desondanks ligt onze focus in het dagelijkse leven vaak op wat we zeggen en wordt de rest van ons lichaam al gauw vergeten.

Onze armen, benen en andere lichaamsdelen kunnen onbewust doen waar ze in hebben. En dat is de sleutel tot het herkennen van een gemoedstoestand.

De ogen

Oogcontact met je gesprekspartner is ontzettend belangrijk. Het geeft een gevoel dat je bij de les bent en aandacht schenkt aan hetgeen hij te vertellen heeft.

Toch kan iemand constant recht aan blijven kijken een onaangenaam gevoel teweeg brengen. Het is dus goed om iemand aan te kijken, maar af en toe je ogen naar iets anders te richten.

Heb je moeite om iemand recht in de ogen te kijken? Focus dan bijvoorbeeld op het puntje van de neus, dat is minder direct.

Sommige acteurs van komedies doen dit in sketches of scenes om zelf niet in de lach te schieten.

De handen

Handen zeggen veel meer dan je zou denken. Niet voor niets bestaat er een complete gebarentaal die je met de handen uitvoert. Je handen zeggen wat de mond stilhoudt.

De lichaamstaal met de handen wordt heel veel gebruikt, denk maar aan duikers, tellen met je vingers, handkussen geven,…enzovoort. We kunnen bijna niet communiceren zonder de handen. Daarom is het belangrijk dat we ze bewust gebruiken.

De handen

De handdruk: Je zegt ontzettend veel met de handen. Bij een handdruk in evenwicht steken beide partijen de hand recht vooruit met de hand in een verticale stand. Begint iemand een handdruk met zijn handpalm naar beneden, dan voelt diegene zich superieur over jou. Geeft iemand een hand met zijn vingers alleen (zonder handpalm), dan is die persoon onzeker. Trekt iemand jouw hand naar zich toe dan is dit een kenmerk van agressie.

Met een slappe handdruk kom je over als iemand met een zwak karakter en een tekort aan daadkracht. Een stevige handdruk terwijl je de ander in de ogen kijkt is net zo belangrijk. Wie naar de grond kijkt, oogt al snel nerveus en zelfs onbetrouwbaar.

Je zegt dus veel met een handdruk, wees je ervan bewust. Bij een verkoopgesprek een verticale handdruk geven. Zorg ervoor dat je hand nooit onderop komt te liggen en laat je niet domineren.

Schud de hand van anderen niet te lang of uitbundig. De hand en zelfs de hele arm van de ander mee zwieren resulteert in een overdreven enthousiaste, hopeloze indruk.

Gebruik je handen tijdens een gesprek om een gebaar te maken of om dingen aan te wijzen. Enkel om je verhaal te ondersteunen. Met haarlokkenspelen, aan de kleding friemelen of op je nagels bijten komt afleidend en nerveus over. Hou tijdens een vergadering je handen zoveel mogelijk stil. Heb je de nijging om overal aan te gaan friemelen, ga dan desnoods op je handen zitten.

Geopende handen die naar je gesprekspartner wijzen, zijn een assertief handgebaar. In elkaar gevouwen handen zijn dan eerder passief-agressief.

Je handen met de vingertoppen bij elkaar brengen en ze voor de borstkas of gezicht brengen is een internationaal bekend assertief gebaar. Het straalt zelfzekerheid en soms zelfs superioriteit uit, bij een teveel zelfs naar agressiviteit. Ga er dus spaarzaam mee om.

Met je hand vluchtig iemand aanraken wanneer je een gesprek hebt, maakt het persoonlijker en oprechter.

Politie en militairen die hun handen achter hun rug houden, terwijl ze een pols vastnemen, hebben een zelfverzekerd voorkomen. Je laat het meest kwetsbare lichaamsdeel, je borst, onbeschermd en creëert een houding van macht en kracht.

De stem

Het stemgebruik heeft eveneens een invloed van hoe je op iemand overkomt. Je stemvolume vergroten, is een manier om macht en autoriteit uit te stralen. In discussies gaan vele mensen hun stem verheffen en zelfs gaan schreeuwen. Dit is af te raden. In zo een situatie imponeer je juist door rustig te blijven en op een gedempte toon te praten. Zo dwing je respect af, en krijg je bovendien ook meer aandacht.

Een hoge kopstem wordt vaak niet echt serieus genomen, een lage stem daarentegen wel. Dit blijkt uit een onderzoek van samenwerkende universiteiten.

Die volle, stevige stem kan je creëren, ook de vrouwen. Dit doe je door enkele keren diep met je buik adem te halen. Adem 4 tellen diep in en laat je buik rijzen, je borstkas blijft onbewogen. Adem 8 tellen uit terwijl je buik zich weer intrekt. Herhaal dit een paar keer en laat je stem klinken vanuit je borstkas. Niet geforceerd en houd het natuurlijk. Is trouwens ook een goede oefening om de zenuwen tegen te gaan en je gemoed tot rust te brengen.

De benen en voeten

Uit de manier waarop iemand zijn benen plaatst, kan je ook veel afleiden. Wiebelen met de benen duidt op zenuwachtigheid en spanning. De voeten naast elkaar op de grond zetten maakt een zelfverzekerde indruk.

De voeten richten ook steeds in de richting die je op wil gaan. Of bij de ander: in de richting waar hij of zij op wil.

Let er eens op en het zal je verbazen. Spreek een collega aan bij de koffieautomaat om haar te vragen hoe haar vakantie was.

Zij kijkt even op en draait haar lichaam naar je toe maar de voeten blijven naar de automaat gericht. Haar lichaam zegt: ‘Ik wil enkel koffie en geen babbel, laat me even alleen. Zij zal het nooit met woorden zeggen, maar haar voeten vertellen het hele verhaal. Je hebt de lichaamstaal gelezen, dus rond je verhaal af en spreek haar op een ander moment aan.

Je gezicht

Je gezicht spreekt boekdelen. Dit is zowel een voordeel als een nadeel. Gevaar omdat je emoties op je gezicht staan af te lezen, maar bij een gesprek met een klant kan dit een voordeel opleveren.

Het is dus interessant om je gezichtsuitdrukking onder controle te houden. Niet te snel of te vaak fronsen, want dat geeft de indruk dat je het niet eens bent met wat er gezegd wordt. Een glimlach is de makkelijkste manier om iemand een prettig gevoel te geven. Luisteren, in combinatie met een open en ontspannen gezicht zonder gefronste wenkbrauwenzijn de beste optie. Continu glimlachen komt onnatuurlijk over.

Veel mensen hebben de neiging om boos of chagrijnig te kijken zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Ontspan je gezichtspieren. Oefen desnoods met verschillende gezichtsuitdrukkingen voor de spiegel, en leer jezelf neutraal en ontspannen te kijken.

De armen

Ook met je armen kan je veel zeggen. De armen gekruist voor de borst geeft een defensieve en ongeïnteresseerde indruk. Wilde en wijdse gebaren zijn ook niet verstandig. Het kan overkomen als over-enthousiasme of onzekerheid. De beste optie is om je lichaam naast je lichaam te houden. Dit geeft een zelfverzekerde en ontspannende indruk. Stop nooit je handen in je broekzakken, dat wijst op desinteresse.

Liegen

Mensen die liegen laten dit ook in hun lichaamstaal merken. Iemand die liegt, zal vrijwel nooit zijn handpalmen laten zien.

Ook wordt er bij het liegen vaak met een vinger of hand de eigen ogen of neus aangeraakt. Soms wordt er een vinger of hand voor de mond gehouden bij. Hiermee geven leugenaars al aan dat ze hun leugen bijna niet durven uitspreken. Vrouwen zijn nog beter in het subtiel uitvoeren van signalen, dus mannen, succes met het herkennen ervan.

Spiegelen

Spiegelen is een bijzonder effectieve lichaamshouding, dit is je gesprekspartner in zijn gedrag en houding volgen. Personen die qua gedachte en instelling op elkaar afgestemd zijn, nemen in veel gevallen elkaars houding automatisch over.

Je kan deze techniek van spiegelen bewust toepassen. En indien je ongemerkt de houding en bewegingen van je gesprekspartner gaat volgen, zal deze persoon zich bij je op z’n gemak voelen.

Dit leidt automatisch tot een betere afstemming. Doe het ook niet overdreven, indien de persoon zich nageaapt voelt, heeft dit een averechts effect.

Succesvolle lichaamstaal

 

Voilà. Door deze tips ken je al enkele geheimen van de lichaamstaal. Gebruik deze kennis in je voordeel. Probeer zelf eens een houding voor de spiegel en oefen in de realiteit. Vouw je handen zelfverzekerd voor je gezicht of borstkas, richt je voeten naar je gesprekspartner. Of ben je zenuwachtig voor een speech of een presentatie? Gebruik je borstkasstem. Je drukt je zenuwen de kop in en komt meteen zelfverzekerd en geloofwaardiger over.