Gezelligheid

Vele mensen drinken alcohol uit gezelligheid en voor de smaak. Om het gezond en veilig te houden mag het slechts bij een beperkte hoeveelheid blijven. Overmatig alcoholgebruik kent immers vele nadelen: verkeersongevallen, problemen in het gezin, agressief gedrag, zijn al enkele voorbeelden.

We gaan het vooral hebben over de invloed van alcohol op je lichaam. De eerste lichamelijke klachten van teveel drinken zijn vermoeidheid, slecht slapen en maagpijn. Uiteindelijk krijgt je hele lichaam last van langdurig overmatig drankgebruik.
Wie zich het alcoholverbruik beperkt houdt, kan deze gezondheidsproblemen voorkomen.

Effect op korte termijn

Het drinken van alcohol heeft veel effect op je lichaam. Via je maag komt alcohol in je bloed terecht en wordt op die manier door je hele lichaam verspreid. Ook in je hersenen dus. Alcohol verdooft je hersenen en hoe meer je drinkt hoe groter dit effect is.

Van zodra het de hersenen bereikt heeft, wordt je licht in het hoofd en de meeste mensen worden na een paar glazen ook wat vrolijker en spraakzamer. Remmingen vallen weg en men ervaart een vertraging van het reactie -en gezichtsvermogen. Hoe meer je drinkt, hoe trager je reageert. Je ziet soms niet alles meer wat er om je gebeurt en dikwijls worden er dingen gezegd waar je later spijt van krijgt.

Wordt er nog meer gedronken dan worden alle zintuigen verdoofd. Iemand is dan totaal in de war.
Bij meer dan 20 glazen ontstaat er een grote kans op bewusteloosheid. Uiteindelijk kan het centrale zenuwstelsel zo sterk verdoofd worden dat men een ademhalingstilstand kan krijgen.

Alcohol is een bijtende stof die het beschermende slijmvlies van keel, slokdarm en maag aantast. De ernst hangt af van de eigen conditie, de hoeveelheid en de soort drank.

Effect op langere termijn

Via het bloed komt alcohol in aanraking met de lever, nieren, alvleesklier, longen, hart -en bloedvaten en darmen. Wie regelmatig teveel drinkt loopt kans op ernstige schade aan deze organen op langere termijn. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die veel alcohol drinken een verhoogd risico op kanker hebben. Alcohol heeft trouwens ook een invloed op sekshormonen en spieren.

Wie toch alcohol drinkt word geadviseerd om het gebruik ervan te beperken. Niet meer dan 1 standaardglas per dag. Niet drinken is nog beter voor de gezondheid.

Wat doet de lever?

Alcohol is voor het lichaam een giftige stof. De functie van de lever is om al vreemde en giftige stoffen uit het bloed af te breken. Het afbreken van een standaardglas alcohol duurt één tot anderhalf uur. Zowel bij bier, wijn of sterke dranken. Zolang de borrel niet in een bierglas getapt wordt natuurlijk. Als iemand drie glazen gedronken heeft, is de lever drie tot vijf uur bezig om de alcohol weer af te breken. Het tempo van afbreken kan niet versneld worden. Er bestaan ook geen middeltjes voor. Koffie drinken, flink bewegen, een koude douche nemen, het helpt allemaal niet. In principe kan iemand die voor het slapen gaan teveel gedronken heeft, ’s ochtends nog steeds onder invloed zijn. Wat dan weer gevaarlijk kan zijn in het verkeer!

Bij overmatig alcoholgebruik kan de lever verstoord raken en jarenlang misbruik kan leiden tot levercirrose. Dit zijn vernietigde levercellen en littekens in de lever, waardoor deze uiteindelijk zijn werk niet meer kan doen. Levercirrose is uiteindelijk een dodelijke ziekte.

Wat met het hart en de bloedvaten?

Voor wie verantwoord omgaat met het gebruik van alcohol is dit niet per definitie slecht voor de gezondheid. Voor mensen vanaf 45 jaar werkt een beperkte hoeveelheid zelfs beschermend tegen hart -en vaatziekten. Maar laten we duidelijk zijn. Niet roken, sporten en gezond eten zijn natuurlijk nog beter om hart -en vaatziekten te voorkomen. Bij het drinken van teveel alcohol kan er een hoge bloeddruk, hartklachten en zelfs een hersenbloeding ontstaan.

Alcohol en kanker

Meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. Voor wie zowel drinkt als rookt is het risico nog eens extra groot.

Voor vrouwen die meer dan twee glazen alcohol per dag gebruiken is er een verhoogd risico op borstkanker.

De hersencellen?

Voor wie meer dan 25 glazen alcohol per week verbruikt, bestaat er een kans op hersenschade. Minder goed kunnen onthouden en nadenken zijn meer enkele van de symptomen. Bij overmatige drinkers werken de hersenen niet zo goed en kan het volume van de hersenen tot wel vijftien procent krimpen.

Bij jarenlang alcoholmisbruik kan men een onherstelbare hersenschade oplopen. En bij een combinatie van een tekort aan vitamine B al zeker. Bij overmatige drinkers neemt de behoefte aan deze vitamine toe. Minder ernstige hersenbeschadiging kan zich tot ongeveer het veertigste levensjaar herstellen, mits er volledig gestopt wordt met drinken.

Een tijdelijke stoornis van de hersenen bestaat ook. Dit noemen we een black-out, en men weet dan bijvoorbeeld niet meer hoe thuis geraakt te zijn.

Een dikmakend effect!

Alcohol maakt dik. Vele drankjes bevatten veel suikers, die voor de extra calorieën zorgen. Alcohol vertraagt bovendien de afbraak van vet uit de voeding, en zorgt er dus voor dat er meer vet wordt opgeslagen. Bij mannen gebeurt dit rondom de middel, de befaamde ‘bierbuik’. Bij vrouwen hoopt zich dit op bij de heupen en de bovenbenen. Drank is dus niet voedzaam, te weinig voedingsstoffen, teveel calorieën.

Alcohol en seks?

Alcohol neemt de remmingen weg en kan soms een vrijpartij ten goede komen. De kans op risico’s zoals een ongewenste zwangerschap of een seksueel overdraagbare aandoening neemt echter ook toe. Bij overmatig drankgebruik worden trouwens de seksuele prestaties van de mannen vermindert. Een erectie of een zaadlozing kunnen uitblijven. Zowel bij mannen als bij vrouwen kan overmatig alcoholverbruik de vruchtbaarheid doen dalen.

Toch naar huis rijden?

Personen die meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed hebben zijn volgens de wet altijd strafbaar. Maakt niet uit of het nu met de auto, tractor of de fiets is. Er staan hoge boetes op, en je kan je rijbewijs tijdelijk of voor altijd kwijtraken. Indien men nog moet rijden is het aangeraden om gewoonweg niet te rijden. Een standaardglas bier (250cc), wijn (100cc), of sterke drank (35cc) bevat 10 gram alcohol, en levert ongeveer 0,2 promille alcohol in het bloed bij een man en ongeveer .,3 promille bij een vrouw.

Voor wie meer dan twee glazen gedronken heeft is er een andere rijstijl merkbaar. Men ziet minder t er links en recht gebeurt, het reactievermogen neemt af en vaak worden de bochten wat ruimer genomen. Toch denkt men vaak alles nog onder controle te hebben. Na vier of vijf glazen alcohol is de kans op een ongeval verdubbelt dan tegenover men nuchter rijdt. Na acht à negen glazen is de kans maar liefst zeventien keer zo groot. Jaarlijks sterven er door alcohol in het verkeer zo’n 200 mensen en raken er vele duizenden gewond.

Drink dus met mate en geniet van die zomerse cocktail of wijntje in de Provence.

Maar hou het bij één of twee glaasjes.